Akeneo Cloud Edition: Get Ready!

Op 29 November 2016 is tijdens de ‘Akeneo Partner Summit’ een nieuw platform van onze partner Akeneo gepresenteerd: ‘Akeneo Cloud Edition’. Sinds de lancering van de beta versie in 2013 is duidelijk geworden dat Akeneo dé PIM oplossing is voor multichannel ondernemingen. Nu, na drie jaar, komt er een vernieuwde versie in de cloud.

De nadruk heeft bij Akeneo altijd gelegen op eenvoud. Marketing teams hebben daardoor sinds 2013 gebruik kunnen maken van:

  • Op een simpele manier dagelijks te gebruiken software.
  • Makkelijk aanpasbare software: iedere catalogus is uniek. Ongeacht het aantal producten dat zich in de catalogus bevindt, het PIM systeem kan zich aanpassen aan de omstandigheden.
  • Makkelijk te verbinden software: Akeneo PIM is een data hub: connecties met andere systemen maakt het platform waardevol.

Aan deze drie punten is de afgelopen drie jaar gewerkt en met succes: op dit moment zijn er wereldwijd twee nieuwe installaties per uur!

Toch kwamen er vanuit de klanten en partners ook nieuwe wensen. Voor sommige gebruikers bleek de technische omgeving waar Akeneo mee werkt (LAMP), moeilijk in gebruik. Er werden problemen ondervonden met de application servers, database, cache etc. Daarnaast bleek dat sommige gebruikers geen gebruik maken van de opties om Akeneo aan te passen. Deze klanten wilden graag dat het mogelijk zou zijn om te updaten zonder speciale procedures. Om deze problemen op te lossen is de ‘Akeneo Cloud Edition’ gepresenteerd. Deze release brengt dezelfde opties als de Akeneo Enterprise Editie maar wordt volledig gehost en beheerd door Akeneo’s eigen teams. Door deze simpele werkomgeving wordt het nog makkelijker om te focussen op waar het om gaat: de producten in de catalogus.

Bijzonder aan de ‘Akeneo Cloud Edition’ is dat het mogelijk zal zijn om op ieder gewenst moment te switchen tussen de bestaande oplossing en de nieuwe editie. Op die manier zijn er twee varianten waar gebruik van gemaakt kan worden.

1.Serenity mode: Deze modus is ontworpen voor gebruikers die het platform niet aanpassen. Akeneo kan op deze manier gebruikt worden zoals in een SaaS oplossing (met automatische updates). Het blijft mogelijk om extensies toe te voegen uit te marktplaats.
2.Advanced mode: Deze modus stelt gebruikers in staat om Akeneo volledig aan te passen aan specifieke wensen. Het biedt de zelfde opties als de on-site editie van de Akeneo Enterprise Editie, maar zonder de uitdagingen vanuit de technische infrastructuur.

Het is door deze innovatie dus mogelijk om ieder moment te schakelen tussen de simpele SaaS oplossing en de flexibele PaaS oplossing!

Een nieuwe web API zal er daarnaast ook nog voor zorgen voor de mogelijkheid om meer third-party applicaties toe te voegen. Dit zal in alle edities van Akeneo beschikbaar worden (Community, Enterprise en Cloud).

De Advanced mode van ‘Akeneo Cloud Edition’ zal in maart 2017 beschikbaar worden. De Serenity mode is te gebruiken vanaf september 2017.