De kracht van order management systemen (OMS) in moderne bedrijfsvoering

In de huidige digitale tijdperk streven bedrijven voortdurend naar manieren om hun operationele processen te optimaliseren. Een van de cruciale aspecten hiervan is het beheer van orders, waarbij een Order Management System (OMS) een onmisbare rol speelt. Laten we eens kijken naar wat een OMS precies is en waarom het zo waardevol is voor hedendaagse bedrijven.

Wat is een Order Management System?

Een Order Management System, oftewel OMS, is een vorm van software die bedrijven gebruiken om orders digitaal en automatisch te verwerken. Dit omvat het volledige proces, van het aannemen van orders tot aan het verzenden ervan. Met andere woorden, een OMS zorgt ervoor dat niet alleen het orderproces zelf wordt gedigitaliseerd, maar ook alle gerelateerde processen zoals inkoop, verkoop en voorraadbeheer worden geïntegreerd.

Voordelen van een Order Management System

De voordelen van een goed Order Management System zijn talrijk en bieden bedrijven de mogelijkheid om hun operationele efficiëntie te verbeteren en fouten te minimaliseren. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

1. Minder handmatig werk

Het handmatig bijhouden van orders in spreadsheets is tijdrovend en foutgevoelig. Met een OMS kunnen alle ordergerelateerde gegevens centraal worden beheerd, waardoor handmatige invoer wordt geminimaliseerd. Dit resulteert in minder fouten en een efficiënter proces.

2. Realtime inzicht in orders

Dankzij een OMS hebben bedrijven altijd een actueel overzicht van hun orders en gerelateerde processen. Dit stelt hen in staat om snel te reageren op veranderingen in de vraag en aanbod, en om weloverwogen beslissingen te nemen op basis van real-time gegevens.

3. Klantportaal en bestelportaal

Een OMS kan worden geïntegreerd met klantportalen en bestelportalen, waardoor klanten zelf hun gegevens kunnen beheren en bestellingen kunnen plaatsen. Dit vermindert de administratieve last voor zowel het bedrijf als de klant, en verbetert de algehele klantervaring.

4. Koppeling met andere tools

Een van de krachtigste aspecten van een OMS is de mogelijkheid om te integreren met andere bedrijfssystemen, zoals webshops en MRP-systemen. Hierdoor kunnen gegevens naadloos worden uitgewisseld tussen verschillende platforms, waardoor dubbel werk wordt voorkomen en de algehele efficiëntie wordt verbeterd.

Voorbeelden van Order Management Systemen

Naast het begrijpen van de voordelen van een Order Management System (OMS), is het ook nuttig om enkele concrete voorbeelden van dergelijke systemen te bekijken. Hieronder worden drie populaire OMS-platforms besproken: Orocommerce, Shopware en Adobe Commerce (voorheen bekend als Magento).

1. Orocommerce

Orocommerce is een krachtig B2B e-commerceplatform dat speciaal is ontworpen voor groothandels en fabrikanten. Het biedt geavanceerde mogelijkheden voor ordermanagement en maakt het gemakkelijk voor bedrijven om complexe B2B-transacties te beheren.

Kenmerken van Orocommerce:

 • Geavanceerd orderbeheer: Orocommerce biedt uitgebreide functionaliteiten voor het beheren van orders, inclusief offertes, prijsonderhandelingen en bulkbestellingen.
 • Klantspecifieke prijzen: Het platform stelt bedrijven in staat om klantspecifieke prijzen in te stellen op basis van contracten, volumes en andere factoren.
 • Voorraadbeheer: Orocommerce integreert naadloos met voorraadbeheersystemen, waardoor bedrijven realtime inzicht hebben in hun voorraadniveaus en bestellingen kunnen plaatsen op basis van beschikbaarheid
 • Flexibele workflows: Het platform ondersteunt aanpasbare workflows voor orderverwerking, waardoor bedrijven hun processen kunnen optimaliseren en automatiseren.

2. Shopware

Shopware is een toonaangevend e-commerceplatform dat zowel geschikt is voor B2C als B2B-bedrijven. Het biedt krachtige tools voor het beheren van orders en het optimaliseren van de online winkelervaring.

Kenmerken van Shopware:

 • Gebruiksvriendelijke interface: Shopware biedt een intuïtieve interface waarmee bedrijven eenvoudig orders kunnen beheren, producten kunnen toevoegen en voorraadniveaus kunnen bijhouden.
 • Personalisatie: Het platform maakt het mogelijk om gepersonaliseerde winkelervaringen te creëren voor klanten, wat leidt tot hogere conversieratio’s en klanttevredenheid.
 • Integraties: Shopware integreert met een breed scala aan externe tools en systemen, waaronder betalingsgateways, verzenddiensten en marketingplatforms.
 • Multichannel verkoop: Het platform ondersteunt verkoop via meerdere kanalen, waaronder online winkels, sociale media en marktplaatsen, waardoor bedrijven hun bereik kunnen vergroten en meer omzet kunnen genereren.

3. Adobe Commerce (Magento)

Adobe Commerce, voorheen bekend als Magento, is een van de meest populaire e-commerceplatforms ter wereld. Het biedt uitgebreide mogelijkheden voor ordermanagement en is zeer schaalbaar, waardoor het geschikt is voor zowel kleine als grote bedrijven.

Kenmerken van Adobe Commerce:

 • Robuust orderbeheer: Adobe Commerce biedt geavanceerde tools voor orderbeheer, waaronder het beheren van bestellingen, facturering, retourverwerking en klantcommunicatie.
 • Aanpasbaarheid: Het platform is zeer aanpasbaar en biedt een breed scala aan extensies en integraties om aan de specifieke behoeften van verschillende bedrijven te voldoen.
 • Schaalbaarheid: Adobe Commerce is ontworpen om te schalen met de groei van een bedrijf, waardoor het ideaal is voor zowel kleine start-ups als grote ondernemingen.
 • Community-ondersteuning: Het platform heeft een grote en actieve community van ontwikkelaars en gebruikers die elkaar ondersteunen en helpen bij het oplossen van problemen.

Door gebruik te maken van een van deze Order Management Systemen kunnen bedrijven hun orderprocessen stroomlijnen, efficiënter werken en de algehele klantervaring verbeteren.

Order Management Systemen als klant- en bestelportalen

Naast het faciliteren van interne orderprocessen, fungeren Order Management Systemen (OMS) vaak als klant- en bestelportalen. Deze functionaliteit biedt zowel bedrijven als hun klanten een gestroomlijnde en geïntegreerde ervaring, wat resulteert in efficiëntere transacties en een verbeterde klanttevredenheid.

Klantportaal

Een klantportaal is een online platform dat klanten in staat stelt om toegang te krijgen tot relevante informatie en functionaliteiten met betrekking tot hun interactie met het bedrijf. Binnen een OMS fungeert het klantportaal als een centrale hub waar klanten kunnen communiceren, orders kunnen plaatsen en beheren, en toegang hebben tot hun accountgegevens.

Functionaliteiten van een klantportaal:

 • Orderbeheer: Klanten kunnen eenvoudig orders plaatsen, bekijken en volgen via het klantportaal. Dit omvat het beheren van bestelgeschiedenis, het controleren van orderstatussen en het aanpassen van bestellingen indien nodig.
 • Accountbeheer: Klanten kunnen hun persoonlijke gegevens beheren, zoals contactgegevens, verzendadressen en betalingsinformatie, waardoor ze een gepersonaliseerde ervaring krijgen.
 • Communicatie: Het klantportaal dient als een communicatiekanaal tussen het bedrijf en de klant, waarbij klanten vragen kunnen stellen, ondersteuning kunnen zoeken en meldingen kunnen ontvangen over orderupdates en aanbiedingen.
 • Documenten en Facturering: Klanten kunnen facturen, offertes en andere documenten bekijken en downloaden vanuit het klantportaal, wat de transparantie en het gemak van zakendoen bevordert.
  Bestelportaal

Een bestelportaal, ook wel bekend als leveranciersportaal of inkoopportaal, is een online platform dat bedrijven in staat stelt om naadloos te communiceren en transacties uit te voeren met hun leveranciers. Binnen een OMS fungeert het bestelportaal als een geïntegreerd systeem waar leveranciers offertes kunnen indienen, orders kunnen verwerken en communiceren met het inkoopteam van het bedrijf.

Functionaliteiten van een bestelportaal:

 • Inkoopoffertes: Bedrijven kunnen inkoopoffertes plaatsen voor producten en diensten via het bestelportaal, waar leveranciers vervolgens op kunnen reageren met hun beste aanbiedingen.
 • Orderverwerking: Leveranciers kunnen orders ontvangen en verwerken via het bestelportaal, inclusief het bevestigen van ontvangst, het bijwerken van orderstatussen en het verstrekken van verzendinformatie.
 • Communicatie: Het bestelportaal biedt een communicatiekanaal tussen bedrijven en hun leveranciers, waardoor ze gemakkelijk vragen kunnen stellen, ondersteuning kunnen zoeken en informatie kunnen uitwisselen over lopende transacties.
 • Voorraad- en Leveringsinformatie: Leveranciers kunnen voorraadniveaus bijwerken, verwachte leveringsdata communiceren en eventuele problemen of vertragingen melden via het bestelportaal, waardoor bedrijven proactief kunnen reageren op veranderingen in hun supply chain.

Door Order Management Systemen te positioneren als klant- en bestelportalen, kunnen bedrijven hun operationele efficiëntie verbeteren, de communicatie met klanten en leveranciers stroomlijnen, en een naadloze end-to-end ervaring bieden voor alle betrokken partijen.

Madia: jouw partner in Order Management Systemen

Als je op zoek bent naar een betrouwbare partner voor het implementeren of optimaliseren van je Order Management Systeem (OMS), dan ben je bij Madia aan het juiste adres. Wij zijn gespecialiseerd in Order Management Systemen en staan klaar om je te helpen, ongeacht welk platform je kiest. Ons deskundige team kan je begeleiden bij het selecteren, implementeren en onderhouden van het juiste OMS voor jouw bedrijf.

Waarom Madia?

1. Expertise

Ons team van experts heeft uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van Order Management Systemen. We begrijpen de unieke behoeften van verschillende bedrijven en kunnen je helpen bij het vinden van de oplossing die het beste past bij jouw specifieke situatie.

2. Maatwerkoplossingen

We geloven in maatwerkoplossingen die zijn afgestemd op de individuele behoeften van onze klanten. Of je nu een kleine start-up bent of een grote onderneming, we kunnen een oplossing op maat ontwikkelen die perfect aansluit bij jouw bedrijfsprocessen en doelstellingen.

3. Ondersteuning

Bij Madia geloven we in langdurige relaties met onze klanten. Daarom bieden we uitgebreide ondersteuning, zowel tijdens als na de implementatie van je Order Management Systeem. Ons team staat altijd voor je klaar om eventuele vragen te beantwoorden en problemen op te lossen.

4. Toekomstgericht

We streven ernaar om onze klanten te helpen toekomstbestendig te zijn. Daarom blijven we op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van Order Management Systemen, zodat we je altijd de meest innovatieve oplossingen kunnen bieden.

Neem contact op

Ben je klaar om je ordermanagement processen te verbeteren en te stroomlijnen? Neem dan vandaag nog contact op met Madia en ontdek hoe wij je kunnen helpen bij het implementeren of optimaliseren van jouw Order Management Systeem. We kijken ernaar uit om met je samen te werken en je te ondersteunen op weg naar succes.