Van spreadsheet naar Akeneo PIM – Probeer het nu!

Veel retailers komen op een gegeven moment voor de vraag te staan: “Hoe kunnen we productinformatie op verschillende kanalen efficiënt beheren?”. Vaak wordt de oplossing gezocht in ingewikkelde en onoverzichtelijke spreadsheets. Dit leidt tot problemen: informatie over producten is onvindbaar, incompleet of incorrect. De oplossing? Een Product Information Management-systeem (PIM). PIM-systemen maken het mogelijk om complexe producten op een efficiënte manier te beheren.

In dit artikelen leggen we de voordelen uit van het beheren van productinformatie in een PIM-systeem en kijken daarbij specifiek naar voorbeelden uit Akeneo PIM dat veel uitgebreide mogelijkheden biedt voor product management, binnen een gebruiksvriendelijke interface.

De problemen van spreadsheets en Product Information Management

Spreadsheets zijn een veel gebruikte tool voor het beheren van productinformatie. Problemen ontstaan omdat er een aantal fundamentele PIM taken zijn die spreadsheets niet kunnen uitvoeren. Hier een aantal voorbeelden:

Spreadsheets…

 • … kunnen niet omgaan met verschillende informatiebronnen
 • … maken geen onderscheid tussen mobiele- en desktopversies van productbeschrijvingen
 • … maken geen duidelijk onderscheid tussen vertalingen
 • … zijn slechts toegankelijk voor één persoon tegelijkertijd
 • … moeten met de hand gecontroleerd worden
 • … hebben geen automatische kwaliteitscontrole
 • … leiden tot eindeloze kolommen, tabs en het verlies van overzicht!

Los het op met Akeneo PIM

De bovenstaande problemen zijn makkelijk op te lossen (of, nog beter, te voorkomen) door het gebruik van een PIM-systeem. Een zeer goed en uitgebreid PIM-systeem is Akeneo. We laten aan de hand van voorbeelden zien hoe de gebruiksvriendelijke interface het Product Information Management proces ondersteund.

1. Importeer data

In Akeneo PIM is het mogelijk om data automatisch te importeren vanuit andere systemen zoals ERPS, spreadsheets of vanuit systemen van leveranciers.

2. Organiseer en classificeer

Akeneo PIM zorgt ervoor dat producten op veel verschillende manier georganiseerd en geclassificeerd kunnen worden. Door gebruik te maken van een overzichtelijke en logische structuur wordt het gebruik van uitgebreide tabs en kolommen uitgesloten.

Het organiseren van producten kan in verschillende combinaties, zoals bijvoorbeeld op basis een outfit (bijvoorbeeld broek, shirt en schoenen) of variatiemogelijkheden (zoals een t-shirt in verschillende kleuren en/of maten). Daarnaast kunnen er relaties worden aangegeven tussen producten. Denk hier bijvoorbeeld aan bijpassende producten, reserve onderdelen of alternatieve opties.

Bekijk de video en leer meer over het importeren en organiseren van productinformatie:

3. Verrijk en vertaal

Beschrijf het product, voeg uitgebreide informatie toe, koppel media fragmenten en vertaal de omschrijvingen.

Akeneo houdt rekening met het feit veel bedrijven producten in verschillende landen aanbieden. Het aanpassen van producten aan verschillende markten wordt in Akeneo PIM lokalisatie genoemd. Hieronder vallen het vertalen van teksten en het toevoegen van verschillende valuta en afmetingen.

Een voorbeeld van product verrijking:

 1. Vertaal de productomschrijving
 2. Voeg landspecifieke multimedia toe
 3. Voeg de juiste gewichten, afmetingen en prijzen toe (bv. $ of @, KG of Oz.)
 4. Zorg ervoor dat de juiste prijs, belasting en retourinformatie beschikbaar is
 5. Maak alles beschikbaar voor verschillende apparaten

Bekijk hoe makkelijk het is in de onderstaande animatie:

Akeneo

4. Gebruik de workflow en kwaliteitscheck

De ingebouwde ‘validation workflow’ zorgt ervoor dat er geen product informatie mist. Het is mogelijk om handmatige checks uit te voeren door werk van anderen te valideren. Ook is het mogelijk om in snelle overzichten te zien welke informatie nog aangevuld moet worden. Dit alles is te zien voor verschillende kanalen:

Akeneo PIM Completeness DuitsAkeneo PIM Completeness SpaansAkeneo PIM Completeness Engels

5. Publiceer

Exporteer data naar het e-commerce platform, app, geprinte catalogus of welk verkoopkanaal dan ook.

Probeer het nu!

Door de uitgebreide mogelijkheden binnen de gebruiksvriendelijke interface gebruikt, wordt het managen van productinformatie makkelijk. Waarom zou je nog spreadsheets gebruiken?

Probeer nu de gratis online demo en log in met gebruiksnaam: admin en wachtwoord: admin.

Overtuigd? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden!