Migreren naar Magento 2?

Banner met tekst: migreren naar magento 2?

 

Het is al een tijdje bekend. Vanaf juni 2020 zal Magento 1 geen support meer krijgen vanuit het moederbedrijf Adobe. Waar moeten webwinkeliers die nog werken met Magento 1 aan denken? Is migreren naar magento 2 nodig? En hoe gaat dat in z’n werk? Daar geven we je in dit artikel antwoord op.

Van Magento 1 naar Magento 2

Magento is al meer dan 10 jaar hét populairste e-commerce platform: wereldwijd wordt de software wordt door meer dan 250.000  merchants gebruikt.

Sinds de introductie van Magento is er veel veranderd in het e-commerce landschap. Magento heeft altijd meebewogen om aan steeds nieuwe verwachtingen te voldoen. Magento 1 bleek niet langer voldoende rekbaar om de nieuwste technologieën op toe te passen.

De introductie van Magento 2 betekende daarom een afscheid van verouderde standaarden en het verwelkomen van een geheel nieuwe technische structuur. Hierdoor kan de software weer jaren meegroeien in de markt. Voor de gebruikers van Magento betekent dit in het kort een makkelijkere user interface en waardevolle updates in functionaliteit, waardoor jouw bedrijf op een effectievere manier beheerd kan worden.

Migreren naar Magento 2 is echter niet te vergelijken met een patch, of kleine update zoals we gewend waren in Magento 1. In plaats daarvan moet de gehele structuur opnieuw worden opgezet, waar meer tijd (en dus geld) in gaan zitten. Is een migratie de investering waard?

Is migreren naar Magento 2 écht nodig?

Veel gebruikers van Magento 1 vragen zich met het naderende einde van support af of ze moeten overstappen naar Magento 2. Per webshop zal hiervoor een zorgvuldige overweging gemaakt moeten worden. Dit zijn een aantal punten die je mee kunt nemen:

Een overstap is niet direct nodig wanneer:

  • De shop goed werkt
  • Er geen sprake is van grote problemen
  • De onderhoudskosten niet te hoog zijn
  • De shop nog veilig is (belangrijk i.v.m de AVG-wet)

Migreren is wel nodig wanneer:

  • Er problemen zijn in de huidige webwinkel
  • Grote wijzigingen gepland staan
  • Een grotere update moet worden uitgevoerd
  • Magento 1 niet langer voldoet aan de laatste veiligheidseisen
  • Onderhoudskosten te hoog worden

Maak een lijst van de huidige webshop én je ideale webshop. Veel verschillen? Dan is het een goed idee om naar een migratie toe te werken!

Hoe gaat een migratie in z’n werk?

Wat is er precies nodig om te migreren? In de introductie van dit artikel las je al dat Magento 2 een geheel nieuwe technische structuur heeft. Dit betekent dat een migratie eigenlijk neerkomt op het opzetten van een nieuw webshop design. Er moeten beslissingen worden genomen over hoe de shop eruit moeten komen te zien.

  • Wordt het een kopie van de Magento 1 shop, of worden er verbeteringen doorgevoerd?
  • Zijn gebruikte modules beschikbaar in Magento 2, of zijn er betere alternatieven?
  • Welke koppelingen moeten gemaakt worden met andere software? (ERP/PIM/CRM/Payments)
  • Waar liggen kansen voor verbeteringen (productpagina’s, checkout, responsiveness?)

Wat goed is om te weten: er zijn tools om databases van de ene versie naar de andere over te zetten. Zo worden de productcatalogus, klanten, bestellingen en thema/ontwerp volledig gemigreerd. Een groot voordeel ten opzichte van een overstap naar een geheel nieuw platform.

Meerdere apparaten met de webshop van Maaltijdservice erop

Bekijk onze Magento 2 Migratie voor Maaltijdservice.

Het advies? Plan je migratie in.

Overstappen naar Magento 2 is niet voor alle webshopeigenaren direct een must. Maar, wil je op de lange termijn verder groeien met je webshop, dan zul je toch moeten nadenken over een migratie.

We willen graag transparant zijn: migreren is best een grote stap en er gaat flink wat tijd in zitten. Maar het is ook een kans! Het is een kans om door te groeien, om langgewenste functionaliteit toe te voegen en om efficiënter te werken binnen een makkelijker systeem.

Daarnaast biedt het jouw klanten de ervaring waar ze naar op zoek zijn, met een snellere webshop en meer mogelijkheden in het design.

Omdat een migratie niet zomaar kan worden uitgevoerd, geven we het advies om een migratie ruim van te voren in te plannen. Bedenk welke verbeteringen er op je wensenlijst staan, maak een plan, overleg met een specialist, en zorg dat je de juiste middelen klaar hebt staan om de migratie te beginnen.